RETSEPT / Peetri Lõheäri

Retsept: pähklikoorikuga ahjulõhe Jaga

Kui olukord nõuab veidi edevamat söögipoolist, anna ahjulõhele kirju pähklirüü ning tegelikult suuremat kunsti tarvis ei lähegi. Toit valmib umbes poole tunniga ning kuigi rohelised pistaatsiapähklid näevad kalal kenad välja, võid need asendada ka täielikult mandlipuruga.

Neljale 

  • 700 g lõhefileed

  • 50 g mandleid 

  • 50 g pistaatsiapähkleid (ilma soolata) 

  • 1 sl pehmet võid 

  • 1 sl teralist Dijoni sinepit 

  • 1 tl riivitud sidrunikoort 

Kaste: 

  • 2 dl vahukoort 

  • 1 tl teralist sinepit 

  • 1 dl valget veini 

  • riivitud sidrunikoort 

  • tilli ja tüümiani 

Lisaks: 

  • 500 g kartuleid 

  • 300 g rooskapsast 

  • 200 g brokolinit 

  • tüümianilehti 

  • tilli 

  • veidi õli, soola ja pipart 

Haki mandlid ja pähklid peeneks ja sega pehme või, sinepi ja sidrunikoorega. Maitsesta kergelt ka soolaga. Eemalda kalafileelt nahk ja lõika filee ühesuurusteks portsjoniteks. Maitsesta kergelt ja kata pealt ning külgedelt pähklikoorikuga. Tükelda ja vajadusel koori kartulid, pane soolaga maitsestatud keevasse vette ning keeda u 10 minutit. Viimase kolme minuti jooksul lisa ka puhastatud ning poolitatud rooskapsad ja brokolini. Kurna ja tõsta kartulid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Maitsesta kergelt soola ja õliga ning puista peale tüümianilehti. Küpseta 200-kraadises ahjus 10 minutit või kuni kartulid hakkavad kergelt pruunistuma. Lisa kala ja sega kartulite hulka rooskapsad ning küpseta u 15 minutit. Brokolini võid ahju pista viimaseks viieks minutiks. Valmis köögiviljad maitsesta vajadusel täiendavalt soola-pipraga, puista peale värskeid ürte ja pigista peale veidi sidrunimahla. Kastme valmistamiseks kuumuta potis veini, kuni see on poole võrra kahanenud, lisa koor ja lase jälle keema tõusta. Sega sekka sinep ja kuumuta veel paar minutit, kuni segu pakseneb veidi. Tõsta tulelt ja maitsesta soola, sidrunikoore ja ürtidega. Serveeri koos kala ja köögiviljadega. 

Retsept: Britt Paju