RETSEPT

Veenuskarbipasta küüslaugu ja tšilliga Jaga

Midagi eriti maitsvat mereannisõpradele! Elegantne pastaroog teeb igast päevast pidupäeva. Selle toidu maitse panevad sööjad arvama, et tegija on kulutanud hulga vaeva ja aega, rahast rääkimata. Tegelikult valmib karpidega pasta algusest lõpuni kõige enam 20 minutiga ja koostisosad on igati rahakotisõbralikud.

Valmistamine:
neljale

280 g linguine pastat või spagette
3 sl võid
3 küüslauguküünt
0,5 tl tšillihelbeid (reguleeri kogust vastavalt oma maitsele)
900 g eelaurutatud ja külmutatud veenuskarpe
1,5 dl kala- või kanapuljongit
1 kilone pakk külmutatud veenuskarpe (millest karpe 900 g)
3 sl hakitud peterselli
maitseks sortsule sidrunimahla ja oliiviõli
soola, musta pipart

Lase karpidel sulada. 
Keeda pasta soolaga maitsestatud vees al dente küpsusastmeni, nõruta. Jäta 1 dl pastakeeduvett alles. 
Haki küüslauguküüned peeneks. Kuumuta suurema sügavamat sorti panni põhjas või. Lisa küüslauk ja tšillihelbed, lase paar minutit säriseda ja maitsetel vabaneda, sega samal ajal. Nüüd lisa puljong ja maitsesta kaste soola ja musta pipraga.  Lase kaste keema, lase ilma kaaneta paar minutit keeda, kuni vedelik redutseerub veidi ja kastme maitse kontsentreerub. Seejärel vala sulatatud karbid pannile. Kata pann kaanega ja keeda 2 minutit, kuni karbid on korralikult läbi kuumenenud. Vala pannile karpide seltsi pasta, lisa maitseks veel ka paar supilusikatäit  oliiviõli ning sidrunimahla. Sega läbi. Soovi korral lisa veidi pastakeeduvett. Raputa valmis roale värsket hakitud peterselli ja asu kohe kuumalt nautima.

Soovitus: Loomulikult võib pasta valmistada ka värskete karpidega. Turu Kalasaalis on tavaliselt värskena müügil sinimerekarbid. Värskeid sinimerekarpe kasutades pese nad esmalt harjaga külma vee all. Eemalda noa abil karpidelt tõrksalt eemalduv mustus. Rebi küljest “habe”. Viska ära kõik katkised ja täiesti lahtised karbid. Viska ära ka need praokil karbid, mis keelduvad sulgumast peale neile koputamist. Kui karbid puhastatud ja sorteeritud, toimi edasi nagu retseptis. Olles valanud karbid pannile kastmesse, kuumuta neid kaane all, kuni karbid avanevad. Selleks kulub maksimaalselt 5 minutit. Kui juhtub, et mõni karp ei avanenud, viska need ära.

Külmutatud veenuskarbid (või värsked sinimerekarbid, vt soovitust) leiad turu Kalasaalist. Kvaliteetse pasta saad kaasa haarata Eugenio’s Gastronoomiast. Kõik vajalikud köögi- ja puuviljad leiad samuti turulettidelt, tšillihelbeid saab Umami kioskist.