RETSEPT / Peetri Lõheäri

Retsept: gazpacho suitsukalaga Jaga

Hispaaniapärane külmsupp on maitsev küll iga ilmaga, kuid eriti mõnusalt jahutab see suure palavaga. Suitsutatud meriahven ei ole selle supi juures küll levinud lisand, kuid sobib siia imehästi. Valmista suuremad portsjonid või paku hoopis seltskonnale suupisteteks.

Neljale kuni kaheksale

  • 200 g puhastatud ja tükeldatud kuumsuitsu meriahvenat
  • 400 g tomateid + mõned tomatitükid supi kaunistamiseks
  • 2 punast magusat paprika
  • 1 väike või pool suuremat küüslauguküünt
  • 1 sellerivars
  • 1 väiksem suvikõrvits
  • 1 sl valge veini äädikat
  • 0,5 tl suitsutatud paprikapulbrit
  • 1-2 hapusaiaviilu
  • 4 sl oliiviõli
  • petersellilehti

Rebi saiaviilud tükkideks, sega 1 sl oliiviõliga ja küpseta 200-kraadises ahjus küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil u 5 minuti jooksul kuldpruuniks. Tükelda kergelt tomatid, paprika, seller, suvikõrvits ja küüslauk, lisa 2 sl oliiviõli, äädikas ja paprikapulber ning veidi soola-pipart. Surista kannmikseris ühtlaseks ja lisa u 3-4 dl vett, või niipalju, et saad sobiva paksusega segu. Lase külmikus paar tundi jahtuda ja maitsestuda. Serveerimiseks jaga supp kaussidesse või väiksemat mõõtu serveerimisnõudesse (nt. madalamatesse klaasidesse), kui kostitad suuremat seltskonda, kata krõbedate saiatükkide, suitsukala ja tükeldatud tomatiga ning lisa paar sortsu oliiviõli ja petersellilehti. Serveeri külmalt.

Retsept: Britt Paju