RETSEPT

Värske kartuli ja oa salat suitsulõhe ja tillikastmega (Kahele/kolmele) Jaga

Suvised värsked kartulid ja õrnad oad saavad seltsi kuumsuitsulõhe ja kõik selle seob toekaks salatiks sidrunivärske tillikaste. See salat sobib suurepäraselt suviseks lõuna- või õhtusöögiks ja pakkumiseks külalistelegi. 
Ilusad värsked kartulid, krõmpsuvad oad ja pundi lopsakat tilli leiad turu köögiviljalettidelt, kuumsuitsulõhe ootab aga Kalasaalis. 

500 g värskeid kartuleid
200 g türgi ube
150 g kuumsuitsulõhet
suur peotäis rukolalehti

Kaste:
50 g värsket tilli (väike peotäis)
1-1,5 dl oliiviõli
poole sidruni mahl (väiksem sidrun)
soola

Keeda kartulid soolaga maitsestatud vees, nõruta ja lase jahtuda. Puhasta ubadelt varreotsakesed ja  keeda needki, lase jahtuda. Jälgi, et kartulid ega oad ei keeks liiga vesiseks ega lödiks, vaid oleksid just-just pehmed. 
Kastme tegemiseks tükelda till väiksemaks ja purusta koos oliiviõli, sidrunimahla ja sutsu soolaga vedelamat sorti püreeks. Tee seda kas saumikseri, blenderi või köögikombaini purustamisosaga. Lisa esialgu 1 dl õli ja kui tundub, et kaste on liiga paks, nirista veel veidi juurde. 
Jaga rukola taldrikutesse või suurele salativaagnale. Viiluta kartulid ja tõsta koos ubadega rukola peale. Kõige peale aseta suitsulõhe tükid, peale nirista tillikastet.


Retsepti autor: Mari-Liis Ilover